©2018 כל הזכויות שמורות לארד סימון אדריכלים ומתכנני ערים בע"מ

תכנון כיכר ספרא

מרחב כיכר ספרא משמש כיום כאזור מעבר, המקשר שירותים שונים באזור העירייה. זהו מרחב גדול ובעל שטחים רבים שאינם מנוצלים. הצעתנו היא הפיכת הכיכר והמרחב בו היא שוכנת למוקד עירוני פעיל בשעות היום והלילה על ידי ערוב שימושים ומשתמשים. וכן יצירת רצף בין החללים ומוקדי העניין באזור ופיתוח צירים להולכי רגל העוברים בכיכר ספרא: מקמפוס בצלאל החדש ומגרש הרוסים אל גן דניאל, ומרחוב יפו לרחוב שבטי ישראל ושכונת מוסררה. על מנת להחיות את האזור, שכיום מכבים בו את האור בשעות אחר הצהרים כשעובדי המשרדים מסיימים את עבודתם, ולמצות את הפוטנציאל העירוני שלו, אנו מציעים להוסיף שטחים לשימושים מעורבים: מלונאות, מעונות סטודנטים, מגורים שיתופיים (co-living) מסחר תרבות ופנאי כדלקמן:

1. שינוי השימוש בבניינים ההיסטוריים שבמתחם ותוספת קומות כך שישמשו למסחר, בתי מלון, מעונות סטודנטים ומגורים והעברת משרדי העירייה הנמצאים בהם למבנה המשרדים החדש שייבנה ברחוב יפו, בצמוד לבניין אביחיל.

2. פינוי משרדי העירייה מ"בנייני הארמניים" הנמצאים מול גן דניאל והוספת קומות חדשות אשר ישמשו מעונות סטודנטים לתלמידי המוסדות להשכלה גבוהה באזור: בצלאל, בית הספר לצילום מוסררה, מכללת הדסה ומכללת מעלה.
קומת הקרקע במפלס רחוב יפו-ישמשו למסחר והסעדה.


3. פיתוח כיכר ספרא- בכניסות הראשיות לכיכר ספרא המחודשת מתוכננים שני מוקדים- ממערב וממזרח: ממזרח: הבמה הקיימת בדופן המזרחית מהווה מחסום פיסי וויזואלי. התוכנית מציעה פירוק הבמה ובנייתה מחדש כך שמשני צידיה יהיו מעברים רחבים ומזמינים לכיוון שכונת מוסררה ושער שכם, כמו גם מבט אל נוף רכס הר הצופים. מתחת לבמה מתוכננת גלריה עירונית וסדנאות אמנים אשר יהוו מוקד פעילות במתחם. מעל לבמה מתוכנן גשר המקשר את בניני העירייה. הגשר מקרה את הבמה, וישמש להתקנת תאורה, ומערכות שמע וויז'ואל עבור האירועים בכיכר. ממערב: בכניסה מרחוב יפו מתוכנן מרכז מבקרים. בקומת הכניסה לשכת מידע עירונית, מודיעין לתיירים, חנות מזכרות ובית קפה. בקומה התחתונה בית המודל העירוני, חלל תערוכות ואולם הרצאות. קומה זו תחובר לקומות החניה העירונית הקיימת ולשירותים הציבוריים שבחניון.

4. חיבור גן דניאל לרחוב יפו ותחנת הרכבת הקלה ולכיכר ספרא, על ידי פינוי החסמים הפיסיים כגון המזרקה והטרסות הקיימים כיום, ליצירת קשר ויזואלי ופונקציונלי בין הגן לרחוב יפו וליצירת חלל עירוני ירוק ופעיל. מתכוננת תקרה לארקדה שבכיכר אשר תהפוך לטיילת עילית ירוקה שתשמש כמרפסת שקטה מעל הכיכר הרועשת וכמקום לתצפית בעת אירועים רבי משתתפים.